You are currently viewing Përfitimet shëndetësore të frutave të thata, superushqimi befasues

Përfitimet shëndetësore të frutave të thata, superushqimi befasues

  • Post category:Shëndeti

Pse frutat e thata klasifikohen si superushqime?
Superushqimet mund të cilësohen si artikuj ushqimorë që janë superiorë ndaj artikujve të tjerë ushqimorë kur krahasohen me vlerën e tyre ushqyese. Edhe pjesë të vogla të një superushqimi mund të ofrojnë ushqim të bollshëm në formën e lëndëve ushqyese, vitaminave, mineraleve dhe proteinave. Shumë herë superushqimet mund të cilësohen si të tilla për shkak të disa karakteristikave ose përfitimeve unike që ato ofrojnë, të tilla si mund të ofrojnë lehtësim nga ndonjë sëmundje ose sëmundje, duke rritur imunitetin, duke ulur presionin e gjakut, sheqerin ose kolesterolin dhe shumë më tepër. Për shkak të përfitimeve të ndryshme për shëndetin dhe ndryshe, frutat e ndryshëm të thatë ofrojnë shumë herë frutat e thata quhen edhe si superushqime. Frutat e thata ashtu si manaferrat dhe arrat janë të pasura me antioksidantë. Ato janë gjithashtu të larta në lëndë ushqyese të tjera dhe disa fruta të thata besohet se kanë veti unike si parandalimi i plakjes, mprehja e intelektit dhe shumë më tepër.

Frutat e thata më të mira për konsum
Ka shumë fruta të thata që një person mund dhe duhet t’i përfshijë në dietën e tij të përditshme. Disa nga këto janë të mira, të tjerat janë akoma më të mira. Pra, cilat janë frutat e thata më të mira dhe më të dobishme dhe pse? Të parët në listë janë sigurisht bajamet; kanë zero kolesterol dhe janë të pasura me antioksidantë dhe fibra. Përveç kësaj, ato janë të shkëlqyera për lëkurën, flokët dhe shëndetin e përgjithshëm. Gjithashtu besohet se sigurojnë mbrojtje nga zemra dhe shumë sëmundje të tjera. Së dyti, në listën tonë janë shqemet, të cilat janë të pasura me vitaminë E dhe B6. Ato përmbajnë gjithashtu mjaft proteina, kalium, yndyra të pangopura dhe fibra. Arrat janë të tretat në listën tonë, sepse ato janë të ngarkuara me acide yndyrore Omega-3, proteina, fibra, antioksidantë, vitamina dhe minerale. Rrushi i thatë, fëstëkët dhe hurmat do të vijnë më pas në listë. Këto fruta të thata janë të pasura me vitamina dhe proteina; ato gjithashtu rrisin imunitetin dhe parandalojnë sëmundjet e stilit të jetesës si kolesteroli dhe diabeti.

Përfitimet e ndryshme të frutave të thata
Shumica e frutave të thata janë të pasura me minerale, proteina, fibra dhe vitamina, duke shtuar se ato janë gjithashtu të shijshme dhe të shijshme. Frutat e thata janë një zëvendësues i shkëlqyer dhe i shëndetshëm për ushqimet e përditshme. Konsumimi i frutave të thata rrit energjinë dhe qëndrueshmërinë; gjithashtu pasi janë të pasura me fibra që do të thotë tretje më e mirë dhe shëndet të përgjithshëm. Arrat janë një burim i shkëlqyer i proteinave dhe hekurit, veçanërisht nëse jeni vegjetarian. Frutat e thata janë gjithashtu burime të pasura të kalciumit, bakrit, hekurit, magnezit, kaliumit, fosforit, proteinave, riboflavinës, vitaminës A-C-E-K-B6 dhe zinkut. Kjo do të thotë kocka, muskuj, nerva, dhëmbë dhe lëkurë të shëndetshme. Kjo do të thotë gjithashtu mbrojtje nga anemia, sëmundjet e zemrës, kolesteroli i lartë, forcimi i sistemit imunitar dhe shumë më tepër.

Si të përfshini frutat e thata në dietën e përditshme?
Jo të gjitha frutat e thata janë superushqime, as konsumimi i pakontrolluar i tyre nuk është i mirë për shëndetin. Vetëm një grusht frutash të thata ditore janë më se të mjaftueshme për të plotësuar nevojat ditore të dikujt. Frutat e thata ose thahen në diell ose thahen artificialisht, në të dyja rastet uji hiqet nga produktet që mund të nënkuptojë humbje të lëndëve ushqyese dhe mineraleve në disa raste. Në shumë raste, mund të shtohen përbërës kimikë si ngjyra artificiale dhe më shumë. Për të shmangur këtë mangësi, sigurohuni që të blini vetëm produkte natyrale dhe organike të frutave të thata. Një faktor tjetër që duhet mbajtur parasysh është marrja e kalorive; shumë fruta të thata mund të jenë të larta në kalori. Gjithashtu duke qenë se vëllimi i frutave të thata është më i vogël, shumë herë një person mund të konsumojë shumë të njëjtat pa menduar shumë për këtë. Mënyra më e mirë për t’i përfshirë frutat e thata në dietën e përditshme është përdorimi i tyre si ushqim i lehtë ose përfshirja e tyre në gatimin e përditshëm dhe në pjata të ndryshme.