You are currently viewing Gjithçka rreth frutave të thata

Gjithçka rreth frutave të thata

Frutat e thata janë të disponueshme për mijëra vjet në Mesdhe dhe Lindjen e Mesme. Hurmat janë një nga frutat e thata më të hershme që janë ngrënë.

Frutat e thata bëhen duke hequr ujin nga frutat duke i tharë në diell ose duke përdorur një makinë të veçantë të quajtur dehidratues. Meqenëse uji hiqet gjatë tharjes, kjo do të thotë gjithashtu se sheqernat natyrale në fruta janë të përqendruara.

Mund të shtoni pak ëmbëlsi në ditën tuaj duke shijuar fruta të thata. Frutat e thata të njohura përfshijnë rrush të thatë, hurma, kumbulla të thata (kumbulla të thata), fiq, kajsi dhe pjeshkë. Frutat si mango e thatë, ananasi dhe manaferrat janë gjithashtu të disponueshme, por këto priren të thahen me sheqer të shtuar.

Profili ushqyes i frutave të thata

  • Një shërbim Udhëzues Ushqimor i frutave të thata është ¼ filxhan (60 mL).
  • Frutat e thata janë pjesë e grupit ushqimor të Perimeve dhe Frutave.
  • Frutat e thata mund të jenë burim i antioksidantëve në dietë. Kajsitë e thata dhe pjeshkët janë gjithashtu burime të rëndësishme të karotenoideve, të cilat trupi juaj i kthen në vitaminë A.
  • Kumbullat e thata, rrushi i thatë dhe kajsitë gjithashtu përmbajnë hekur.
  • Shumë fruta të thata janë gjithashtu një burim fibrash. Shikoni sa fibra ka në ¼ filxhan të këtyre frutave të thata:
Fruta të thataFibra (g)
Rrush të thatë2.5
Kajsi të thata2.9
Kumbulla të thata3.1
Fiq të thatë3.7
Hurma8.0

Blini fruta të thata në mënyrën më të mirë 

  • Blini fruta të thata nga një dyqan ushqimesh me shumicë për të kursyer para.
  • Blini fruta të thata pa sheqer të shtuar. Kontrolloni listën e përbërësve për të parë nëse është shtuar apo jo sheqer.

Këshilla për ruajtjen e frutave të thata

  • Ruani frutat e thata në një enë hermetike për t’i mbajtur ato të freskëta.
  • Frutat e thata mund të ruhen të mbështjellura fort në temperaturën e dhomës për disa muaj. Ruani në një vend të freskët dhe të thatë si një dollap.
  • Për ruajtje të zgjatur (deri në një vit), ato duhet të ruhen në frigorifer në një qese plastike të mbyllur fort.

5 gjërat që duhet të bëni me frutat e thata

Rrush të thatë 

  • Piqni mollë me rrush të thatë dhe arra.
  • Përgatitni përzierje shtigjesh të bëra vetë me rrush të thatë, drithëra me fibra të lartë dhe bajame të pakripura.
  • Spërkatni rrush të thatë në një sallatë.
  • Shtoni si majë në tërshërë.

Kajsi e thatë

  • Sipër drithërat me fibra të larta me kajsi të thata dhe bajame.
  • Shtroni një parfe me kos me kajsi të thata të copëtuara.
  • Shtoni kajsi të thata në zierje.

Kumbulla të thata

  • Hidhni kumbullat e thata të copëtuara në një pjatë të skuqur.
  • Shtoni kumbulla të thata në pulën e pjekur.
  • Kumbullat e thata mund të përdoren gjithashtu për të zëvendësuar gjysmën e sasisë së yndyrës së përdorur në pjekje.

Fiq të thatë

  • Pas darkës, shijoni një porcion me fruta të freskëta dhe fiq të thatë.
  • Shtoni fiq të thatë në një pjatë të skuqur.
  • Shtroni fiqtë e thatë të copëtuar në feta dardhe. Spërkateni me djathë blu të grimcuar.

Hurma

  • Shtoni në brumë hurme dhe brumë për bukë të shpejtë dhe kifle.
  • Pritini hurmat në feta për së gjati dhe i mbushni me gjalpë kikiriku, bajame ose soje.
  • Gatuani orizin me thjerrëza jeshile, hurma dhe rrush të thatë.