Inkurajimi i njerëzve që të hanë më shumë fruta të thata – pa sheqer të shtuar – mund të jetë një mënyrë efektive për të rritur marrjen e lëndëve ushqyese jetike, kanë përfunduar studiuesit.
Konsumi i ulët i frutave në Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera është një kontribuues i madh në sëmundjet dhe paaftësinë e lidhur me dietën, sipas një analize të fundit.
Frutat janë një burim i mirë i lëndëve ushqyese, të tilla si fibra dhe kalium, që shumë njerëzve u mungojnë në dietën e tyre. Ai gjithashtu përmban lëndë ushqyese bioaktive që ofrojnë përfitime shtesë shëndetësore, duke përfshirë polifenolet dhe karotenoidet.
Hulumtimet sugjerojnë se ngrënia e frutave lidhet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare, kancerit dhe diabetit të tipit 2.
Megjithatë, vetëm rreth 24% e femrave dhe 14% e meshkujve në SHBA hanë sasinë e rekomanduar ditore të frutave, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit.
Disa faktorë mund të kontribuojnë në marrjen e ulët të frutave të freskëta nga njerëzit, duke përfshirë disponueshmërinë e kufizuar, koston e lartë dhe prishjen.
Rekomandimi që njerëzit të hanë më shumë fruta të thata mund të jetë një zgjidhje.
Snack I shëndetshëm?
Frutat e thata ofrojnë disa përparësi ndaj frutave të freskëta për sa i përket kostos, disponueshmërisë dhe lehtësisë së ruajtjes dhe transportit. Ai gjithashtu mund të zëvendësojë ushqimet më të pashëndetshme që janë të pasura me sheqer, kripë dhe yndyra të ngopura.
Në të njëjtën kohë, megjithatë, ka shqetësime për mbikonsumimin që çon në marrjen e tepërt të kalorive, sepse frutat e thata janë një formë e tillë frutash “e dendur me energji”.
Studimet e mëparshme vëzhguese kanë zbuluar se ngrënia e frutave të thata lidhet me përfitime shëndetësore. Sidoqoftë, provat nuk janë përfundimtare sepse njerëzit që hanë më shumë fruta të thata mund të priren të kenë një dietë dhe mënyrë jetese më të shëndetshme në përgjithësi.
Studimi i ri nga studiuesit në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë (Penn) në Parkun Universitar synoi të kapërcejë këtë vështirësi duke krahasuar ditët kur pjesëmarrës të veçantë raportuan se kishin ngrënë fruta të thata me ditët kur nuk hanin asnjë.
Ata zbuluan se njerëzit prireshin të konsumonin më shumë lëndë ushqyese kryesore kur hanin fruta të thata, duke përfshirë fibra dietike dhe kalium. Megjithatë, ata gjithashtu konsumuan më shumë kalori.
“Frutat e thata mund të jenë një zgjedhje e shkëlqyeshme për një rostiçeri ushqyese, por konsumatorët mund të dëshirojnë të jenë të sigurt se po zgjedhin versione të pa sheqerosura pa sheqer të shtuar”, thotë Valerie Sullivan nga Shkolla e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg në Baltimore, MD, e cila ishte një. studente e diplomës në Penn State kur ajo drejtoi studimin.
“Madhësia e porcionit mund të jetë gjithashtu e ndërlikuar sepse një porcion me fruta të thata është më i vogël se një porcion i freskët pasi uji është hequr. Por pozitive është se frutat e thata mund t’i ndihmojnë njerëzit që potencialisht të konsumojnë më shumë fruta sepse janë të lëvizshëm, janë të qëndrueshëm në raft dhe madje mund të jenë më të lira.”
Anketa e shëndetit dhe ushqyerjes
Për analizën e tyre, shkencëtarët bazuan në përgjigjet e sondazhit nga 25,590 individë që morën pjesë në Anketën Kombëtare të Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqimit (NHANES) 2007–2016 Burimi i Besuar.
Të anketuarit dhanë informacion në lidhje me ushqimin që kishin konsumuar në 24 orët e fundit (të quajtura “kujtime dietike”).
Frutat e thata përbënin vetëm 3.7% të të gjithë frutave të konsumuara. Megjithatë, një total prej 1,233 pjesëmarrësish raportuan se konsumonin fruta të thata në një nga dy kujtimet dietike, duke i lejuar shkencëtarët të krahasojnë marrjen e tyre në këto ditë.
Të dhënat për shëndetin e pjesëmarrësve ishin gjithashtu të disponueshme, duke përfshirë indeksin e tyre të masës trupore (BMI), perimetrin e belit dhe presionin e gjakut të ulur në pushim.
Edhe pas përshtatjes për faktorët demografikë dhe të stilit të jetesës, pjesëmarrësit që hëngrën sasi të konsiderueshme frutash të thata prireshin të kishin dieta më të mira, një BMI më të ulët, një perimetër më të vogël të belit dhe presionin e gjakut sistolik më të ulët krahasuar me ata që nuk hanin.
Kur studiuesit krahasuan ditët kur një pjesëmarrës hante fruta të thata me ato kur nuk hante, ata zbuluan se marrja mesatare e karbohidrateve totale, fibrave dietike, kaliumit dhe yndyrave të pangopura ishte më e madhe në ditët që hanin fruta të thata.
Një mënyrë jetese aktive
Të marra së bashku, gjetjet sugjerojnë se njerëzit që hanin fruta të thata shpenzuan më shumë energji, duke kompensuar kaloritë shtesë.
“Në studimin tonë, njerëzit që konsumuan fruta të thata kishin një konsum më të lartë kalori, por një BMI më të ulët dhe perimetër të belit, gjë që sugjeron se ata ishin më aktivë fizikisht,” thotë bashkëautori Penny Kris-Etherton, profesor i Shkencave Ushqyerëse në Universitetin Evan Pugh në Penn. Shtetit.
“Pra, kur përfshini fruta të thata, kushtojini vëmendje kalorive dhe sigurohuni që të zëvendësoni kaloritë nga ushqimet me vlera të ulëta ushqyese për frutat e thata për të përfituar sa më shumë nga ngrënia e frutave të thata,” shton ajo.
Studiuesit shkruajnë se ngrënia e frutave të thata priret të rrisë konsumin total të frutave, në vend që të zëvendësojë format e tjera të frutave. “Kështu, rritja e konsumit të frutave të thata mund të ndihmojë amerikanët të arrijnë konsum më të madh të frutave.”
Autorët pranojnë se studimi i tyre nuk vërtetoi se ngrënia e frutave të thata përmirëson shëndetin, vetëm se duket se ka një lidhje. Njerëzit që kanë gjasa të hanë fruta të thata mund të kenë shëndet më të mirë për arsye të tjera, të tilla si të bëjnë më shumë stërvitje ose të bëjnë jetë më pak stresuese.
Përveç kësaj, ata vërejnë se anketa u mbështet në kujtimet e pjesëmarrësve për atë që kishin ngrënë gjatë 24 orëve të fundit dhe aftësinë e tyre për të vlerësuar sasitë me saktësi.